Prywatne
Rok wydania: 2010
Okładka: Twarda
Stan: Nowe
Tematyka: Kuchnia
Opis
Andrzej Fiedoruk "Kuchnia lwowska"
Zysk i S-ka, Poznań 2010
TWARDA okładka
NOWA! (brak nowych egzemplarzy w sprzedaży)
NAJTANIEJ na RYNKU! - sprawdź sam/a :)
Zapraszam do lektury dosyć nietypowej książki kucharskiej. W trakcie wieloletnich poszukiwań naszych dawnych smaków wpadło mi w ręce siedem perełek kuchni lwowskiej. Są to zeszyciki z zapisanymi przepisami. Pierwszy, skrzętnie notowany przez rodzinę państwa Leńków z Lwowa, pochodzi z roku 1914. Kolejne, datowane na lata 1918, 1919, 1934, 1938 i dwa bez dat, są doskonałymi przewodnikami po ówczesnych specjałach kulinarnych Lwowa.
Najprawdopodobniej autorka owych notatek nie jest twórcą zamieszczonych w tej książce przepisów. Przekazane są tam kulinarne dzieje rodziny i zbiór ten należy traktować bardziej jako pewien sposób przekazu dobrych obyczajów gastronomicznych.
- Andrzej Fiedoruk
Lwów - miasto legenda - jak żadne inne polskie miasto ma zawsze w sobie wiele różnorodnych znaczeń.
Miasto różnorodnych kultur - Polaków, Ukraińców, Żydów i Ormian.
Miasto najwierniejsze z wiernych Rzeczypospolitej, którego symbolem jest cmentarz Orląt Lwowskich.
Miasto nauki i kultury ze znaną na całym świecie lwowską szkołą matematyczno-logiczną, z wciąż zachwycającymi piosenkami i filmami.
Jest też Lwów miastem o interesującej i oryginalnej kuchni - niepowtarzalny smak łączący smaki Kresów ze smakami Korony.
Książka wskrzesza stare lwowskie tradycje kucharskie, opisuje zamiłowanie mieszkańców do biesiad, jak i przekazuje starannie przechowywane przepisy przywracające smak dawnego Lwowa.
Zysk i S-ka, Poznań 2010
TWARDA okładka
NOWA! (brak nowych egzemplarzy w sprzedaży)
NAJTANIEJ na RYNKU! - sprawdź sam/a :)
Zapraszam do lektury dosyć nietypowej książki kucharskiej. W trakcie wieloletnich poszukiwań naszych dawnych smaków wpadło mi w ręce siedem perełek kuchni lwowskiej. Są to zeszyciki z zapisanymi przepisami. Pierwszy, skrzętnie notowany przez rodzinę państwa Leńków z Lwowa, pochodzi z roku 1914. Kolejne, datowane na lata 1918, 1919, 1934, 1938 i dwa bez dat, są doskonałymi przewodnikami po ówczesnych specjałach kulinarnych Lwowa.
Najprawdopodobniej autorka owych notatek nie jest twórcą zamieszczonych w tej książce przepisów. Przekazane są tam kulinarne dzieje rodziny i zbiór ten należy traktować bardziej jako pewien sposób przekazu dobrych obyczajów gastronomicznych.
- Andrzej Fiedoruk
Lwów - miasto legenda - jak żadne inne polskie miasto ma zawsze w sobie wiele różnorodnych znaczeń.
Miasto różnorodnych kultur - Polaków, Ukraińców, Żydów i Ormian.
Miasto najwierniejsze z wiernych Rzeczypospolitej, którego symbolem jest cmentarz Orląt Lwowskich.
Miasto nauki i kultury ze znaną na całym świecie lwowską szkołą matematyczno-logiczną, z wciąż zachwycającymi piosenkami i filmami.
Jest też Lwów miastem o interesującej i oryginalnej kuchni - niepowtarzalny smak łączący smaki Kresów ze smakami Korony.
Książka wskrzesza stare lwowskie tradycje kucharskie, opisuje zamiłowanie mieszkańców do biesiad, jak i przekazuje starannie przechowywane przepisy przywracające smak dawnego Lwowa.
ID: 915047414
xxx xxx xxx
Dodane 28 kwietnia 2024
Andrzej Fiedoruk "Kuchnia lwowska" - NOWA! - NAJTANIEJ na RYNKU!
Tylko przedmiot
79,99 zł
Cena z Przesyłką OLX
Użytkownik
Lokalizacja