Wiadomości
Dodaj ogłoszenie
  1. Strona główna
  2. Rolnictwo
  3. Ryneczek
  4. Pozostałe
  5. Pozostałe - Dolnośląskie
  6. Pozostałe - Wrocław
  7. Pozostałe - Fabryczna
Bezglutenowy zakwas kukurydziany domowy aktywny do pieczenia chleba
PromujOdśwież
  • Prywatne

Opis

Naturalny ZAKWAS KUKURYDZIANY DOMOWY AKTYWNY do pieczenia chleba

Jeśli Ty lub Twoi bliscy nie tolerujecie glutenu, typowy zakwas również może być niebezpieczny. Dlatego oferuję doskonały zakwas kukurydziany. Dbam o najwyższą jego czystość, szczególnej staranności przykładając do braku styku z jakimikolwiek produktami mogącymi zawierać choćby śladowe ilości glutenu.

Wielu z nas w tych czasach zastanawia się nad samodzielnym pieczeniem chleba nie tylko dlatego, że taki chleb jest najsmaczniejszy ale także dlatego, żeby uniknąć zarażeniu np. koronawirusem. Co prawda kupowany w piekarni chleb jest pieczony, co zabija wirusa, jednak potem jest przez ludzi pakowany i transportowany, dlatego najbezpieczniej jest zrobić chleb samemu.

Mój dom jest wolny od papierosów i czworonogów, a przy dokarmianiu i pakowaniu zakwasu stosuję absolutną higienę.

Do bezglutenowego chleba warto dodać jeszcze mąkę ziemniaczaną, siemię lniane i olej.

POMOC
Pieczesz swój pierwszy chleb na zakwasie? Nie wiesz, jak się do tego zabrać? Nie krępuj się mnie zapytać, chętnie pomogę!

Kupując tu jedną sztukę otrzymasz:

- naturalny ZAKWAS KUKURYDZIANY DOMOWY w postaci aktywnej.
- instrukcję dotyczącą dalszego postępowania z zakwasem (przesłaną e-mailem).

Zakwas ten natychmiast po otrzymaniu nadaje się do pieczenia chleba

INFORMACJE O ZAKWASIE NATURALNYM

Żywy domowy zakwas, to najzdrowszy i najsmaczniejszy ze spulchniaczy do wypieków.
Jest tani (łatwo go namnażać), niezawodny i bardzo prosty w hodowli. Psuje się tylko wtedy, gdy nie wiemy, co może mu zaszkodzić.

Mit, że pieczenie na zakwasie jest trudne, bierze się stąd, że aby wypieki się udawały, zakwas musi być dojrzały. Zakwas kilkutygodniowy, czy nawet kilkumiesięczny jest niestabilny - wypieki z

niego rzadko się udają. Natomiast stary, stabilny zakwas - to gwarancja chleba o niezmiennej jakości. To jest tajemnica każdej piekarni.

Na tej właśnie aukcji dostaniesz żywy, dojrzały i stabilny zakwas oraz wiedzę, jak z niego korzystać w nieskończoność.

Po co używać akurat ZAKWASU?

Lista przyczyn jest bardzo długa, wymienię więc tylko najważniejsze.

- Wypieki pieczone na zakwasie są dużo zdrowsze i smaczniejsze, niż pieczone na jakimkolwiek innym spulchniaczu, nawet naturalnym - takim jak drożdże;
- wypieki pieczone na zakwasie są spójne, nie kruszą się przy krojeniu;
- chleb bierze swój charakterystyczny, chlebowy smak właśnie z zakwasu. Wszelkie "mieszanki" chlebowe zawierają zakwas suszony lub preparaty sztuczne, mające przypominać smak zakwasu;
- wypieki upieczone na zakwasie można jeść na gorąco (nie spowodują dolegliwości żołądkowych tak, jak te drożdżowe);
- wypieki upieczone na zakwasie nie mają substancji konserwujących, a jednak długo pozostają świeże;
- przy antybiotykoterapii i drożdżycy chleb na zakwasie jest wskazany, w przeciwieństwie do chleba na drożdżach;
- zakwas jest najtańszym ze spulchniaczy - rozmnaża się go w domu i bardzo łatwo, a można na nim piec nie tylko chleb, ale i ciasta;
- pieczenie na zakwasie jest łatwe - wystarczy wiedzieć, jak to robić;
- zakwas jedzony na surowo leczy zgagę i inne dolegliwości żołądkowe oraz uzupełnia dobroczynne szczepy flory bakteryjnej jelit, jeśli została ona zniszczona przez antybiotyki - zastępuje więc

drogie jogurty i probiotyki;

Co to jest ZAKWAS?

Żywy ZAKWAS, to bardzo korzystne dla człowieka bakterii, między innymi kwasu mlekowego, które spulchniają chleb.
Bakterie zakwasu nie tylko spulchniają chleb. Czynią one też mąkę razową znacznie lepiej strawną dla organizmu, a zjedzone na surowo - uzupełniają florę bakteryjną układu pokarmowego człowieka, zapobiegając zgadze i wzmacniając odporność człowieka. To dlatego wypieki zrobione na zakwasie można, w przeciwieństwie do tych zrobionych na drożdżach, spokojnie jeść natychmiast po upieczeniu - na ciepło, nie obawiając się problemów z żołądkiem.
Oczywiście samych bakterii nie da się hodować w domu bez odpowiedniego podłoża. Podłożem dla bakterii zakwasu jest mąka z wodą.
Zakwas dokarmia się mąką tylko wtedy, gdy jest nam potrzebny do upieczenia chleba. Pozostały czas może sobie spokojnie spędzić w lodówce, nie wołając "jeść" ;) .

Ile zakwasu potrzebuję?

Potrzebujesz małą łyżeczkę zakwasu (ok 5 g). Jest to wystarczająca porcja zakwasu, która po wymieszaniu z mąką i wodą zamieni tę mąkę w ciągu kilku godzin na zakwas. Jednak aby zakwas przetrwał drogę do Ciebie w najlepszej kondycji, pakuję go nieco więcej, ok 30g - jest to optymalna ilość, aby zakwas aktywny przetrwał transport.

Po dodaniu do niego na przykład 200g mąki i 200g wody i odczekaniu ok. 8 godzin uzyskujemy 400g nowego zakwasu, gotowego do pieczenia chleba.
Te 8 godzin jest orientacyjne - możemy ten czas skrócić odpowiednią temperaturą.

Jaki zakwas wybrać?

Sprzedaję dwa typy zakwasu: żytni razowy i bezglutenowy kukurydziany.

Zakwas kukurydziany jest przeznaczony dla osób, które są uczulone na gluten. Żytni razowy jest uniwersalnym rodzajem zakwasu, ponieważ doskonale poradzi sobie z każdą mąką.

Zakwas kukurydziany domowy został wyhodowany przeze mnie kilkanaście lat temu z czystej wody i mąki kukurydzianej, bez żadnych innych dodatków. Jest stabilny i daje zawsze udane wypieki.

W zasadzie na dowolnym zakwasie można upiec dowolny rodzaj chleba, a nawet słodkie ciasta. Jednak chleb rośnie tym lepiej, im bardziej jest podobny do mąki, z jakiej jest zrobiony zakwas. Zakwas można "przyzwyczaić" do przetwarzania innego rodzaju mąki. Najlepiej więc jest kupiony zakwas dokarmiać takim rodzajem mąki, z jakiej najczęściej będziemy piekli chleb.

Jednak w przypadku uczuleń (np na gluten lub ryż) powinno się kupić zakwas z mąki, na którą nie jesteśmy uczuleni.

INSTRUKCJA a PORADNIK

Wraz z zakupionym zakwasem otrzymasz INSTRUKCJĘ, jak go wybudzić i jak z nim dalej postępować (wybudzać i rozmnażać). W instrukcji nie ma nic na temat samego pieczenia chleba, ponieważ zwykłe przepisy są dostępne w internecie, ale same przepisy to za mało, aby szybko opanować tę sztukę.

Dlaczego warto kupić zakwas u mnie:

- najlepsza jakość - zakwas kupuje się tylko raz, a potem wciąż się z niego korzysta - więc warto zadbać o to, żeby jego jakość była najlepsza;
- tania i szybka wysyłka - W czwartki i piątki wysyłam produkty trwałe, a zakwas aktywny tylko na wyraźne życzenie kupującego. Istnieje możliwość odbioru osobistego;
- czystość - bardzo dbam o czystość zakwasów, do zakwasu używam oddzielnych naczyń i sztućców wyparzanych w zmywarce. W całym moim mieszkaniu nie pali się papierosów, nie mamy też żadnych zwierząt.

Zdaję sobie sprawę, jak ogromne znaczenie dla osoby nie tolerującej glutenu jest brak nawet śladowych ilości czegokolwiek innego w zakwasie, niż woda i mąka bezglutenowa;
- gwarancja - gdyby nie udało Ci się obudzić zakwasu, obiecuję Ci za cenę wysyłki wysłać następny starter;
- wybór - oferuję Ci zakwas żytni i kukurydziany bezglutenowego. Zakwasy są hodowane osobno i składają się wyłącznie z mąki, która jest podana w opisie oraz wody;
- wiedza - u mnie możesz kupić bez dodatkowych kosztów wysyłki poradnik, który szybko i przystępnie nauczy Cię, jak piec na zakwasie. Zapewniam Cię, że to wiedza wynikająca z doświadczenia i wiele z jej tajników nie jest dostępnych w internecie; Wszystko sprzedaję ze szczegółową instrukcją;

Produkt NIE zawiera:
glutenu, cukru, konserwantów, nabiału, orzechów, pszenicy, soi

Możliwość wysyłki OLX lub odbioru osobistego
ID: 906131878

Skontaktuj się

Adam

Na OLX od czerwiec 2021

Ostatnio online w dniu 09 maja 2024

xxx xxx xxx

Dodane 16 kwietnia 2024

Bezglutenowy zakwas kukurydziany domowy aktywny do pieczenia chleba

Tylko przedmiot

15 zł

Cena z Przesyłką OLX

Safety Badge

Użytkownik

Lokalizacja

Darmowa aplikacja na Twój telefon