Prywatne
Stan: Używane
Opis
OPIS
PODZIELĘ SIĘ GRZYBKIEM TYBETAŃSKIM
OK 15 gram - porcja startowa pozwalająca nastawić 0,5L kefiru dziennie.
CO TO JEST GRZYBEK TYBETAŃSKI?
Grzybek tybetański to kultury bakterii i grzybów, które dodane do mleka powodują rozpoczęcie procesu fermentacji, w wyniku czego otrzymywany jest kefir. Kefir ma wiele dobroczynnych właściwości, a otrzymywany z użyciem grzybka tybetańskiego jest jeszcze zdrowszy od tradycyjnego.
Grzybek tybetański składa się w większości z bakterii kwasu mlekowego, bakterii kwasu octowego oraz drożdży. Wygląda podobnie do małych różyczek kalafiora, jest galaretowany w dotyku, ma nieregularne kształty i białą lub biało żółtawą barwę. Ziarna ma średnicę od około 0,2 do 2 cm.
Grzybek pakuję do wysyłki w słoiczku.
HODOWLA grzybka tybetańskiego:
* Ziarno zalewamy mlekiem (świeżym, unikamy mleka "UHT")
* Słoik przykrywamy gazą/ściereczką, odstawiamy na 24h w temp. pokojowej
* Po 24h przelewamy przez plastikowe (nigdy metalowe!) sitko. Kefir przechowujemy w lodówce, spożywamy najlepiej do 24h.
* Ziarno przemywamy na sitku pod bieżącą wodą, usuwamy pozostałą część kefiru.
* Powtarzamy cykl.
ZAPRASZAM
PODZIELĘ SIĘ GRZYBKIEM TYBETAŃSKIM
OK 15 gram - porcja startowa pozwalająca nastawić 0,5L kefiru dziennie.
CO TO JEST GRZYBEK TYBETAŃSKI?
Grzybek tybetański to kultury bakterii i grzybów, które dodane do mleka powodują rozpoczęcie procesu fermentacji, w wyniku czego otrzymywany jest kefir. Kefir ma wiele dobroczynnych właściwości, a otrzymywany z użyciem grzybka tybetańskiego jest jeszcze zdrowszy od tradycyjnego.
Grzybek tybetański składa się w większości z bakterii kwasu mlekowego, bakterii kwasu octowego oraz drożdży. Wygląda podobnie do małych różyczek kalafiora, jest galaretowany w dotyku, ma nieregularne kształty i białą lub biało żółtawą barwę. Ziarna ma średnicę od około 0,2 do 2 cm.
Grzybek pakuję do wysyłki w słoiczku.
HODOWLA grzybka tybetańskiego:
* Ziarno zalewamy mlekiem (świeżym, unikamy mleka "UHT")
* Słoik przykrywamy gazą/ściereczką, odstawiamy na 24h w temp. pokojowej
* Po 24h przelewamy przez plastikowe (nigdy metalowe!) sitko. Kefir przechowujemy w lodówce, spożywamy najlepiej do 24h.
* Ziarno przemywamy na sitku pod bieżącą wodą, usuwamy pozostałą część kefiru.
* Powtarzamy cykl.
ZAPRASZAM
ID: 887903940
xxx xxx xxx
Dodane 04 maja 2024
Grzybek tybetański
Tylko przedmiot
15 zł
Cena z Przesyłką OLX
Lokalizacja