Firmowe
Opis
KURKA Pieprznik jadalny (Cantharellus cibarius) - smaczny i poszukiwany grzyb jadalny, choć w niektórych krajach jego spożycie jest zakazane. Zawierają wiele składników odżywczych. Owocniki wyrastają pojedynczo lub w grupach od września do późnej jesieni, ze szczytem owocowania po pierwszych przymrozkach, zwykle w lasach iglastych, na piasku.
Przygotowanie substratu:
Grzybnię z opakowania należy zmieszać z 5 litrami torfu ( najlepiej torf włóknisty), z 1 litrem węgla drzewnego (zamiast węgla drzewnego można użyć popiołu z ogniska lub kominka, ale tylko takiego, gdzie było palone tylko drewnem). Dla polepszenia parametrów struktury gruntów oraz dla poprawy warunków powietrzno-wodnych warto zastosować dodatkowo 0,5 litra gipsu oraz 0,5 litra wermikulitu lub perlitu. Tak przygotowany substrat nawilżamy.
Następnie, należy wykopać kilka niewielkich dołków wokół drzewa (najlepiej, aby były widoczne korzonki), wsypać do nich około 0,5 litra wcześniej przygotowanego substratu i przysypać 5-centymetrową warstwą ziemi.
Przygotowanie substratu:
Grzybnię z opakowania należy zmieszać z 5 litrami torfu ( najlepiej torf włóknisty), z 1 litrem węgla drzewnego (zamiast węgla drzewnego można użyć popiołu z ogniska lub kominka, ale tylko takiego, gdzie było palone tylko drewnem). Dla polepszenia parametrów struktury gruntów oraz dla poprawy warunków powietrzno-wodnych warto zastosować dodatkowo 0,5 litra gipsu oraz 0,5 litra wermikulitu lub perlitu. Tak przygotowany substrat nawilżamy.
Następnie, należy wykopać kilka niewielkich dołków wokół drzewa (najlepiej, aby były widoczne korzonki), wsypać do nich około 0,5 litra wcześniej przygotowanego substratu i przysypać 5-centymetrową warstwą ziemi.
ID: 908172815