Wiadomości
Dodaj ogłoszenie
  1. Strona główna
  2. Dom i Ogród
  3. Wyposażenie wnętrz
  4. Przybory kuchenne
  5. Noże i nożyce kuchenne
  6. Noże i nożyce kuchenne - Mazowieckie
  7. Noże i nożyce kuchenne - Warszawa
  8. Noże i nożyce kuchenne - Praga-Północ
Kanetsune Sk-4 Kiridashi 4,8cm
Kanetsune Sk-4 Kiridashi 4,8cm
PromujOdśwież
  • Firmowe

  • Stan: Nowe

Opis

Kanetsune Sk-4 Kiridashi 4,8 cm


Noże kiridashi to jeden z najpowszechniej używanych kształtów w historii Japonii. Jego prosta konstrukcja znalazła zastosowanie w praktycznie każdej dziedzinie życia od codziennych, drobnych zadań rzędu sznurków i listów, przez techniczne rzeźbienie w drewnie, cięcie skóry i ostrzenie ołówków aż do kuchennej sztuki sasagiri. Tradycyjnie były wykonywane ze stali węglowej, i ostrzone jednostronnie dzisiaj, odmian kiridashi jest mnóstwo, wliczając w to noże składane i ze stali nierdzewnej. To kształt który sprawdzi się zarówno jako nóż użytkowy, jak i ciekawy model do kolekcji.


Dane techniczne:


Ostrze - Rdzewna stal SK-4
Rękojeść - drewno wiśni i pierścień z tworzywa
Twardość - 60-61 HRC
Długość całkowita - 16,5 cm
Długość ostrza - 4,8 cm
Szerokość klingi - 2 cm
Grubość klingi - 2,3 mm
Sposób ostrzenia - szlif jednostronny 
Waga - ok. 60 g

Specyfikacja stali

Stal Sk-4 to rdzewna stal narzędziowa. Charakteryzuje się bardzo dobrą hartownością i wytrzymałością na uszkodzenia. Jest wykorzystywana do produkcji narzędzi skrawających.


Skład stali SK-4:


Węgiel: 0,9-1,0 %
Mangan: 0,10-0,50 %
Fosfor: 0,025 %
Krzem: 0,10-0,40 %
Siarka: 0,03 %

Konserwacja

Tradycyjne, japońskie noże kuchenne wykonywane są ze stali węglowej (stop żelaza i węgla). Duża zawartość węgla w składzie chemicznym sprawia, że nie jest to najłatwiejsza stal w kwestii pielęgnacji, a nieprzestrzeganie zalecanych wytycznych może spowodować nieodwracalne uszczerbki. Podstawową zasadą konserwacji noży ze stali rdzewnej jest wycieranie ich do sucha po zakończonej czynności. Pozostawienie noża do samodzielnego wyschnięcia doprowadzi do pojawienia się rdzy na klindze. Przy przechowywaniu noży ze stali węglowej trzeba pamiętać, że wilgoć wpływa na nie negatywnie i przed schowaniem do szuflady, bloku czy pozostawieniem na listwie magnetycznej należy je wcześniej wysuszyć.


Do konserwacji najlepiej stosować olejek kameliowy (bezwonny i bezsmakowy), jednakże przy codziennym użyciu również dobrze sprawdzi się zwykły olej jadalny (częste używanie noży nie doprowadzi do jełczenia tłuszczu). Stosowanie innych preparatów do pielęgnacji nie jest zabronione, ale musimy pamiętać, że przed użyciem należy nóż dokładnie wyczyścić, ponieważ substancje chemiczne nie powinny mieć kontaktu z żywnością. Stosowanie takich środków konserwacyjnych zalecane jest na długie przechowywanie bądź transport.


Kwaśne środowisko również wpływa niekorzystnie na rdzewne noże kuchenne. Stal węglowa, w kontakcie z substancjami o kwaśnym odczynie pH, rdzewieje jeszcze szybciej, niż w stosunku z wilgocią, dlatego ważne jest wycieranie ich do sucha. Z tego powodu, krojenie cytrusów, a także cebuli może pozostawić ciemniejsze ślady patyny na ostrzu noża.


Do samodzielnego usuwanie przebarwień najlepiej używać delikatnych preparatów do czyszczenia blatów kuchennych (np. mleczko cif), a także gąbki do mycia powierzchni teflonowych (zwykła gąbka może pozostawić małe rysy). Niedopuszczalne jest mycie noży w zmywarce. Środki chemiczne używane w zmywarkach mogą doprowadzić do przebarwienia na ostrzu, uszkodzić trwale rękojeść bądź samą klingę. Wysoka temperatura może doprowadzić do rozhartowanie krawędzi tnącej, dlatego nie należy mieszkać gotujących się wyrobów kuchennych.
ID: 837898880

Skontaktuj się

User avatar

HEBITO

Na OLX od czerwiec 2017

Jest teraz online!

xxx xxx xxx

Dodane 30 kwietnia 2024

Kanetsune Sk-4 Kiridashi 4,8cm

69 zł

Sklep HEBITO

Użytkownik

Lokalizacja

O firmie

Darmowa aplikacja na Twój telefon