Prywatne
Opis
UWAGA!
Cena 30 zł dotyczy puszki 250g. Inne opcje podane są w treści ogłoszenia - przeczytaj.
HISTORIA:
Procedurę tą opisał w wydanym 1929 r słynnym dziele „Kultura Ludowa Słowian” – w części I – „Kultura Materialna ” Kazimierz Moszyński.
Sposób konserwacji ryb poprzez kiszenie był stosowany już ponad 2 tysiące lat temu m in przez plemiona Celtyckie zamieszkujące południową część naszego kraju.
Był tanią i prostą alternatywą dla konserwowania ryb solą, która w w
owych czasach była niezwykle trudno dostępna i niezmiernie droga.
Kiszenie z wykorzystaniem kwasu mlekowego produkowanego przez warzywa sprawdzało się doskonale, pozwalając zachować zapasy złowionych ryb na czasy kiedy nie można było złowić świeżych na zamarzniętych wodach.
SPOSÓB TWORZENIA
Procedura kiszenia polega na kilkumiesięcznym dojrzewaniu ryb w dębowych beczkach w towarzystwie mieszanki ziół i warzyw, które wytwarzają cenny kwas mlekowy, który bardzo skutecznie konserwuje mięso.
Wkładamy zatem do beczek ułożone na przemian warstwy śledzi i siekanych warzyw następnie zalewamy gotowaną osoloną wodą z ziołami i przyprawami i zostawiamy je w zaszpuntowanych beczkach na dwa do trzech miesięcy.
Produkt POLSKI , TRADYCYJNY i EKOLOGICZNY firmy „Celtyckie Smaki” – światowego lidera rekonstrukcji kuchni historycznej !
Dziesiątki zdobytych nagród,
Na zdjęciach kilka przykładów serwowania tego śledzia w różnych restauracjach.
Produkt TRADYCYJNY i EKOLOGICZNY !
Producent:
Celtyckie Smaki
SKŁAD:
filet śledzia, przyprawy naturalne (sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, czosnek), cebula, żurawina. Może zawierać fragmenty kapusty, ogórka, papryki, kalafiora.
Data ważności: 6 miesięcy od daty produkcji.
Przechowywać w lodówce w temperaturze -0 do max 5 stopni Celsjusza.
Waga brutto 250g
Polecam zobaczyć film dostępny pod poniższym linkiem:
youtu.be/pcRBOGn2bdA
Opakowania 1 kg oraz 4 kg dostępne są na stronie producenta:
sklep.celtyckiesmaki.pl
Cena 30 zł dotyczy puszki 250g. Inne opcje podane są w treści ogłoszenia - przeczytaj.
HISTORIA:
Procedurę tą opisał w wydanym 1929 r słynnym dziele „Kultura Ludowa Słowian” – w części I – „Kultura Materialna ” Kazimierz Moszyński.
Sposób konserwacji ryb poprzez kiszenie był stosowany już ponad 2 tysiące lat temu m in przez plemiona Celtyckie zamieszkujące południową część naszego kraju.
Był tanią i prostą alternatywą dla konserwowania ryb solą, która w w
owych czasach była niezwykle trudno dostępna i niezmiernie droga.
Kiszenie z wykorzystaniem kwasu mlekowego produkowanego przez warzywa sprawdzało się doskonale, pozwalając zachować zapasy złowionych ryb na czasy kiedy nie można było złowić świeżych na zamarzniętych wodach.
SPOSÓB TWORZENIA
Procedura kiszenia polega na kilkumiesięcznym dojrzewaniu ryb w dębowych beczkach w towarzystwie mieszanki ziół i warzyw, które wytwarzają cenny kwas mlekowy, który bardzo skutecznie konserwuje mięso.
Wkładamy zatem do beczek ułożone na przemian warstwy śledzi i siekanych warzyw następnie zalewamy gotowaną osoloną wodą z ziołami i przyprawami i zostawiamy je w zaszpuntowanych beczkach na dwa do trzech miesięcy.
Produkt POLSKI , TRADYCYJNY i EKOLOGICZNY firmy „Celtyckie Smaki” – światowego lidera rekonstrukcji kuchni historycznej !
Dziesiątki zdobytych nagród,
Na zdjęciach kilka przykładów serwowania tego śledzia w różnych restauracjach.
Produkt TRADYCYJNY i EKOLOGICZNY !
Producent:
Celtyckie Smaki
SKŁAD:
filet śledzia, przyprawy naturalne (sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, czosnek), cebula, żurawina. Może zawierać fragmenty kapusty, ogórka, papryki, kalafiora.
Data ważności: 6 miesięcy od daty produkcji.
Przechowywać w lodówce w temperaturze -0 do max 5 stopni Celsjusza.
Waga brutto 250g
Polecam zobaczyć film dostępny pod poniższym linkiem:
youtu.be/pcRBOGn2bdA
Opakowania 1 kg oraz 4 kg dostępne są na stronie producenta:
sklep.celtyckiesmaki.pl
ID: 896018311
xxx xxx xxx
Dodane 04 maja 2024
Kiszone Śledzie - przedwojenny przepis Łódzkich Żydów- ZOBACZ FILM !
Tylko przedmiot
30 zł
Cena z Przesyłką OLX
Użytkownik
Lokalizacja