Prywatne
Rok wydania: 1985
Okładka: Miękka
Stan: Używane
Opis
Książka ta jest nie tylko zbiorem przepisów kulinarnych, ale również namacalnym świadectwem swoich czasów. Możemy dowiedzieć się z niej, co jadało się w ówczesnych dworach szlacheckich, jakie potrawy podawane były na przyjęciach i balach. I choć dzisiaj trudno wyobrazić sobie zupę pomidorową gotowaną na czterech funtach mięsa wołowego (ok. 4 kilogramy),to przepisy w niej zawarte niewątpliwie okażą się inspiracją dla niejednej współczesnej kucharki. Zawierają one proste i naturalne składniki oraz porady dotyczące prowadzenia kuchni. Pozycja ta zainteresuje także filologów i historyków, jako źródło oryginalnego języka i wiedzy o ówczesnej diecie. Przepisy w niej zawarte opisane zostały we wstępie, jako zdrowe, smaczne i oszczędne. Jakże zmienił się nasz pogląd na zdrową kuchnię od tamtych czasów... Oddajemy w Państwa ręce książkę, którą posługiwały się nasze prababki, w niezmienionej formie, bez korekty języka, aby umożliwić Państwu kulinarną podróż w przeszłość do czasów szampionów, legumin i melszpejzów.
Pozycja z zasobów biblioteki domowej. Stan dobry. kilka stron nieco zaplamionych.
Pozycja z zasobów biblioteki domowej. Stan dobry. kilka stron nieco zaplamionych.
ID: 915085468
xxx xxx xxx
Dodane 28 kwietnia 2024
"Kucharka litewska" Wincenta Zawadzka
Tylko przedmiot
8,60 zł
Cena z Przesyłką OLX
Lokalizacja