Prywatne
Opis
Mąka ze zbiorów 2023.
Mąka pochodzi z płaskurki jarej z własnych upraw
konwencjonalnych w systemie zrównoważonym z lubelszczyzny okolic miejscowości Szóstka z daleka od miasta i dróg o dużym natężeniu ruchu.
Mąka o bardzo dobrej jakości zmielona we młynie z tradycjami i z dochowaniem wszelkich zasad obróbki ziarna, jednym z nielicznych młynów który zajmuje się usługowym mieleniem ziarna prastarych zbóż typu samopsza, orkisz, płaskurka.
Jeżeli nie próbowaliście mąki z prastarych zbóż to koniecznie to zróbcie ze względu na niepowtarzalne walory smakowe i zdrowotne.
Możliwa wysyłka kurierem lub do paczkomatu.
-w okolicach Radzynia Podl. możliwy dowóz.
MĄKA Z PŁASKURKI
Płaskurka jest równie wartościowa jak orkisz a nawet w niektórych zastosowaniach kulinarnych go przewyższa. Z płaskurki z powodzeniem można wytwarzać mąkę, kaszę, chleby oraz makarony. Można dodawać ją także do zup, sałatek i pieczonych warzyw. Ziarna płaskurki i samopszy zawierają spore ilości antyoksydantów i popiołu, czyli składników mineralnych (szczególnie magnezu, fosforu i wapnia). To właśnie ich obecności mąki z płaskurki zawdzięczają ciemniejszą barwę, a nasz organizm właściwe funkcjonowanie. Znajdziemy w nich również sporo błonnika i ß-glukanów, które regulują stężenie cholesterolu i cukru we krwi.
Warto wiedzieć, że samopsza i płaskurka zawierają znaczne ilości glutenu, który ma jednak inną budowę niż gluten pszenicy zwyczajnej. Gluten samopszy i płaskurki w dużej części składa się z gliadyn, przez co powinien być lepiej tolerowany przez pacjentów z celiakią. Znam osobiście kilka przypadków gdzie przy nietolerancji glutenu pszenicy zwyczajnej mąką z płaskurki lub samopszy zastąpiono mąkę z pszenicy zwyczajnej. W takich przypadkach należy zachować jednak pewną ostrożność przy wprowadzaniu ich do diety.
Zainteresowanie dawnymi odmianami pszenic jest nie tylko ukłonem w stronę początków naszej cywilizacji, ale także sięgnięciem do mądrości minionych pokoleń.
Obecnie pszenica daje 10-krotnie większe plony niż w czasach historycznych. Niestety w pogoni za parametrami związanymi z użytkowością i wydajnością tego zboża utracono wiele cennych właściwości odżywczych (mikroelementów, witamin, związków organicznych) i smakowych.
Choć z roku na rok areał upraw orkiszu systematycznie rośnie, to jednak płaskurka i inne prastare zboża nadal należą do ekskluzywnych odmian pszenicy. Są idealne do stworzenia wyjątkowego pieczywa.
Płaskurkę szczególnie polecam do wypieku chleba oraz na makarony.
Polecam ze względu na właściwości prozdrowotne i smakowe.
Mąka pochodzi z płaskurki jarej z własnych upraw
konwencjonalnych w systemie zrównoważonym z lubelszczyzny okolic miejscowości Szóstka z daleka od miasta i dróg o dużym natężeniu ruchu.
Mąka o bardzo dobrej jakości zmielona we młynie z tradycjami i z dochowaniem wszelkich zasad obróbki ziarna, jednym z nielicznych młynów który zajmuje się usługowym mieleniem ziarna prastarych zbóż typu samopsza, orkisz, płaskurka.
Jeżeli nie próbowaliście mąki z prastarych zbóż to koniecznie to zróbcie ze względu na niepowtarzalne walory smakowe i zdrowotne.
Możliwa wysyłka kurierem lub do paczkomatu.
-w okolicach Radzynia Podl. możliwy dowóz.
MĄKA Z PŁASKURKI
Płaskurka jest równie wartościowa jak orkisz a nawet w niektórych zastosowaniach kulinarnych go przewyższa. Z płaskurki z powodzeniem można wytwarzać mąkę, kaszę, chleby oraz makarony. Można dodawać ją także do zup, sałatek i pieczonych warzyw. Ziarna płaskurki i samopszy zawierają spore ilości antyoksydantów i popiołu, czyli składników mineralnych (szczególnie magnezu, fosforu i wapnia). To właśnie ich obecności mąki z płaskurki zawdzięczają ciemniejszą barwę, a nasz organizm właściwe funkcjonowanie. Znajdziemy w nich również sporo błonnika i ß-glukanów, które regulują stężenie cholesterolu i cukru we krwi.
Warto wiedzieć, że samopsza i płaskurka zawierają znaczne ilości glutenu, który ma jednak inną budowę niż gluten pszenicy zwyczajnej. Gluten samopszy i płaskurki w dużej części składa się z gliadyn, przez co powinien być lepiej tolerowany przez pacjentów z celiakią. Znam osobiście kilka przypadków gdzie przy nietolerancji glutenu pszenicy zwyczajnej mąką z płaskurki lub samopszy zastąpiono mąkę z pszenicy zwyczajnej. W takich przypadkach należy zachować jednak pewną ostrożność przy wprowadzaniu ich do diety.
Zainteresowanie dawnymi odmianami pszenic jest nie tylko ukłonem w stronę początków naszej cywilizacji, ale także sięgnięciem do mądrości minionych pokoleń.
Obecnie pszenica daje 10-krotnie większe plony niż w czasach historycznych. Niestety w pogoni za parametrami związanymi z użytkowością i wydajnością tego zboża utracono wiele cennych właściwości odżywczych (mikroelementów, witamin, związków organicznych) i smakowych.
Choć z roku na rok areał upraw orkiszu systematycznie rośnie, to jednak płaskurka i inne prastare zboża nadal należą do ekskluzywnych odmian pszenicy. Są idealne do stworzenia wyjątkowego pieczywa.
Płaskurkę szczególnie polecam do wypieku chleba oraz na makarony.
Polecam ze względu na właściwości prozdrowotne i smakowe.
ID: 332568930
xxx xxx xxx
Dodane 13 maja 2024
Mąka z płaskurki jasna typ 650
13 zł
Użytkownik
Lokalizacja