Wiadomości
Dodaj ogłoszenie
  1. Strona główna
  2. Rolnictwo
  3. Ryneczek
  4. Przetwory
  5. Przetwory - Lubelskie
  6. Przetwory - Szóstka
Mąka z płaskurki jasna typ 650
Mąka z płaskurki jasna typ 650
Mąka z płaskurki jasna typ 650
Mąka z płaskurki jasna typ 650
Mąka z płaskurki jasna typ 650
Mąka z płaskurki jasna typ 650
Mąka z płaskurki jasna typ 650
Mąka z płaskurki jasna typ 650
PromujOdśwież
  • Prywatne

Opis

Mąka ze zbiorów 2023.

Mąka pochodzi z płaskurki jarej z własnych upraw
konwencjonalnych w systemie zrównoważonym z lubelszczyzny okolic miejscowości Szóstka z daleka od miasta i dróg o dużym natężeniu ruchu.

Mąka o bardzo dobrej jakości zmielona we młynie z tradycjami i z dochowaniem wszelkich zasad obróbki ziarna, jednym z nielicznych młynów który zajmuje się usługowym mieleniem ziarna prastarych zbóż typu samopsza, orkisz, płaskurka.
Jeżeli nie próbowaliście mąki z prastarych zbóż to koniecznie to zróbcie ze względu na niepowtarzalne walory smakowe i zdrowotne.
Możliwa wysyłka kurierem lub do paczkomatu.
-w okolicach Radzynia Podl. możliwy dowóz.

MĄKA Z PŁASKURKI
Płaskurka jest równie wartościowa jak orkisz a nawet w niektórych zastosowaniach kulinarnych go przewyższa. Z płaskurki z powo­dzeniem można wytwarzać mąkę, kaszę, chleby oraz makarony. Można do­dawać ją także do zup, sałatek i pieczo­nych warzyw. Ziarna płaskurki i samopszy zawiera­ją spore ilości antyoksydantów i popiołu, czyli składników mineralnych (szczególnie magnezu, fosforu i wapnia). To właśnie ich obecności mąki z płaskurki zawdzię­czają ciemniejszą barwę, a nasz organizm właściwe funkcjonowanie. Znajdziemy w nich również sporo błonnika i ß-gluka­nów, które regulują stężenie cholestero­lu i cukru we krwi.

Warto wiedzieć, że samopsza i płaskurka zawierają znaczne ilości glutenu, który ma jednak inną budowę niż gluten pszenicy zwyczaj­nej. Gluten samopszy i płaskurki w dużej części składa się z gliadyn, przez co powi­nien być lepiej tolerowany przez pacjentów z celiakią. Znam osobiście kilka przypadków gdzie przy nietolerancji glutenu pszenicy zwyczajnej mąką z płaskurki lub samopszy zastąpiono mąkę z pszenicy zwyczajnej. W takich przypadkach należy zachować jednak pewną ostrożność przy wprowadzaniu ich do diety.

Zainteresowanie dawnymi odmianami pszenic jest nie tylko ukłonem w stronę początków naszej cywilizacji, ale także sięgnięciem do mądrości minionych pokoleń.
Obecnie pszenica daje 10-krotnie większe plony niż w czasach historycznych. Niestety w pogoni za parametrami związanymi z użytkowością i wydajnością tego zboża utracono wiele cennych właściwości odżywczych (mikroelementów, witamin, związków organicznych) i smakowych.

Choć z roku na rok areał upraw orkiszu systematycznie rośnie, to jednak płaskurka i inne prastare zboża nadal należą do ekskluzywnych odmian pszenicy. Są idealne do stworzenia wyjątkowego pieczywa.
Płaskurkę szczególnie polecam do wypieku chleba oraz na makarony.

Polecam ze względu na właściwości prozdrowotne i smakowe.
ID: 332568930

Skontaktuj się

Marek

Na OLX od wrzesień 2013

Ostatnio online w dniu 18 maja 2024

xxx xxx xxx

Dodane 13 maja 2024

Mąka z płaskurki jasna typ 650

13 zł

Użytkownik

Lokalizacja

Darmowa aplikacja na Twój telefon