Firmowe
Opis
Miód pszczeli to naturalny produkt, wytwarzany z nektaru kwiatowego lub spadzi. Pszczoły zbierają soki nektaru bądź spadzi, przerabiają w ulu i wzbogacają w enzymy. Pod względem składu chemicznego miód to stężony wodny roztwór cukrów o mocno higroskopijnych właściwościach.
Składa się głównie z wody (20 g w 100 g) i węglowodanów (79,5 g w 100 g). Cukry w miodzie to głównie cukry proste – fruktoza i glukoza. Pozostałe składniki to minerały – m.in.: potas, fosfor, sód, wapń, magnez i w mniejszej ilości cynk, żelazo, jod, miedź i mangan, witaminy – witamina C oraz witaminy z grupy B (tiamina – B1, ryboflawina – B2, niacyna – PP, B6) oraz enzymy.
Enzymy w miodzie pochodzą z gruczołów ślinowych owadów. 3-procentowy roztwór nadtlenku wodoru – substancji o właściwościach bakteriostatycznych zawartej w miodzie – to woda utleniona.
Miód oprócz wartości odżywczych:
ma wpływ na metabolizm komórkowy,
niszczy bakterie gram-dodatnie i gram-ujemne,
ma działanie detoksykujące.
Zawarte w miodzie żelazo jest niemal w całości przyswajalne i szybko wbudowywane w hemoglobinę. Bursztynowy smakołyk może też zmniejszać toksyczne działanie używek – alkoholu czy kawy – zawarta w miodzie fruktoza odtruwa organizm, zobojętnia szkodliwe działanie kawy, alkoholu i innych używek.
Niezwykle cenną cechą miodu jest wiązanie i neutralizowanie toksyn pochodzących ze skażonego środowiska. Miód nie ma zanieczyszczeń chemicznych, ponieważ pszczoły są bardzo wrażliwe na toksyny i wyginęłyby, zbierając zanieczyszczony nektar czy spadź.
Składa się głównie z wody (20 g w 100 g) i węglowodanów (79,5 g w 100 g). Cukry w miodzie to głównie cukry proste – fruktoza i glukoza. Pozostałe składniki to minerały – m.in.: potas, fosfor, sód, wapń, magnez i w mniejszej ilości cynk, żelazo, jod, miedź i mangan, witaminy – witamina C oraz witaminy z grupy B (tiamina – B1, ryboflawina – B2, niacyna – PP, B6) oraz enzymy.
Enzymy w miodzie pochodzą z gruczołów ślinowych owadów. 3-procentowy roztwór nadtlenku wodoru – substancji o właściwościach bakteriostatycznych zawartej w miodzie – to woda utleniona.
Miód oprócz wartości odżywczych:
ma wpływ na metabolizm komórkowy,
niszczy bakterie gram-dodatnie i gram-ujemne,
ma działanie detoksykujące.
Zawarte w miodzie żelazo jest niemal w całości przyswajalne i szybko wbudowywane w hemoglobinę. Bursztynowy smakołyk może też zmniejszać toksyczne działanie używek – alkoholu czy kawy – zawarta w miodzie fruktoza odtruwa organizm, zobojętnia szkodliwe działanie kawy, alkoholu i innych używek.
Niezwykle cenną cechą miodu jest wiązanie i neutralizowanie toksyn pochodzących ze skażonego środowiska. Miód nie ma zanieczyszczeń chemicznych, ponieważ pszczoły są bardzo wrażliwe na toksyny i wyginęłyby, zbierając zanieczyszczony nektar czy spadź.
ID: 907530103
xxx xxx xxx
Dodane 08 maja 2024
Miód nektarowy 1,2kg z rodzinnej pasieki Pszczeli Zakątek
45 zł
Użytkownik
Lokalizacja