Prywatne
Stan: Nowe
Opis
monolit dębowy 8 -letni , szer. 90 cm suchy dąb
- faktura
- wymiary - 200/90/8 cm
- szerokość przeciętna bez kory
8 lat sezonowana
wysyłka
1. Cechy tarcicy
- Niezwłocznie po ścince i dostarczeniu do tartaku drewno jest korowane na surowo; dzięki temu zostaje zachowana naturalna powierzchnia oflisu oraz zmniejszone zostaje ryzyko biodegradacji warstwy bieli,
- Kloce są cięte na traku przeznaczonym do drewna liściastego twardego, wyposażonym w piły z ostrzami z węglika spiekanego, zapewniające równy rzas i równą powierzchnię bala; efektem tego są mniejsze straty na grubości przy wyrównywaniu.
2. Przygotowanie do stosowania
- Przed stosowaniem bale są dokładnie czyszczone z trocin,
- Czoła tarcicy są 2-krotnie malowane parafiną – czynność ta zapewnia wolniejsze schnięcie, dzięki czemu minimalizowane są pęknięcia a także wygięcia
- Oflisy i biel są 2-krotnie malowane impregnatem owadobójczym oraz przeciw pleśni i glonom
- Do czół z obu stron bala przykręcane są płaskowniki o gr. 5mm – zmniejsza to pęknięcia,
- Do stosowania przygotowywane są przekładki z drewna o grubości 80 mm, które przed użyciem są suszone do wilgotności 15 % - zapobiega to powstawaniu plam podprzekładkowych na tarcicy,
- Rampy, na których będzie leżała tarcica są umieszczane na wys. 50 cm nad gruntem,
- Legary na rampach co 50 cm,
- Rampy wykonane z trylinki betonowej, umieszczone na zagęszczonym gruncie
3. Sezonowanie
- Bale są układane w takiej kolejności żeby odtworzyć kłodę,
- Sezonowanie pod wiatą przez okres 5-7 lat, na przekładkach o wys. 80 mm,
- Przekładki co 50 cm o długości takiej, jak szerokość bala, umieszczane w pionie – jedna nad drugą,
odległość między stosami – 100 cm, zapewniająca odpowiedni przewiew.
Dzięki opisanej powyżej technologii sezonowania tarcicy pęknięcia i wypaczenia są w znacznym stopniu zminimalizowane a biodegradacja wyeliminowana.
- faktura
- wymiary - 200/90/8 cm
- szerokość przeciętna bez kory
8 lat sezonowana
wysyłka
1. Cechy tarcicy
- Niezwłocznie po ścince i dostarczeniu do tartaku drewno jest korowane na surowo; dzięki temu zostaje zachowana naturalna powierzchnia oflisu oraz zmniejszone zostaje ryzyko biodegradacji warstwy bieli,
- Kloce są cięte na traku przeznaczonym do drewna liściastego twardego, wyposażonym w piły z ostrzami z węglika spiekanego, zapewniające równy rzas i równą powierzchnię bala; efektem tego są mniejsze straty na grubości przy wyrównywaniu.
2. Przygotowanie do stosowania
- Przed stosowaniem bale są dokładnie czyszczone z trocin,
- Czoła tarcicy są 2-krotnie malowane parafiną – czynność ta zapewnia wolniejsze schnięcie, dzięki czemu minimalizowane są pęknięcia a także wygięcia
- Oflisy i biel są 2-krotnie malowane impregnatem owadobójczym oraz przeciw pleśni i glonom
- Do czół z obu stron bala przykręcane są płaskowniki o gr. 5mm – zmniejsza to pęknięcia,
- Do stosowania przygotowywane są przekładki z drewna o grubości 80 mm, które przed użyciem są suszone do wilgotności 15 % - zapobiega to powstawaniu plam podprzekładkowych na tarcicy,
- Rampy, na których będzie leżała tarcica są umieszczane na wys. 50 cm nad gruntem,
- Legary na rampach co 50 cm,
- Rampy wykonane z trylinki betonowej, umieszczone na zagęszczonym gruncie
3. Sezonowanie
- Bale są układane w takiej kolejności żeby odtworzyć kłodę,
- Sezonowanie pod wiatą przez okres 5-7 lat, na przekładkach o wys. 80 mm,
- Przekładki co 50 cm o długości takiej, jak szerokość bala, umieszczane w pionie – jedna nad drugą,
odległość między stosami – 100 cm, zapewniająca odpowiedni przewiew.
Dzięki opisanej powyżej technologii sezonowania tarcicy pęknięcia i wypaczenia są w znacznym stopniu zminimalizowane a biodegradacja wyeliminowana.
ID: 811992412
Skontaktuj się
xxx xxx xxx
Dodane 28 kwietnia 2024
monolit dębowy 8-letnia szer 90 cm suchy 9 lat dąb na blat
1 600 zł
Lokalizacja