Wiadomości
Dodaj ogłoszenie
  1. Strona główna
  2. Dom i Ogród
  3. Wyposażenie wnętrz
  4. Przybory kuchenne
  5. Noże i nożyce kuchenne
  6. Noże i nożyce kuchenne - Mazowieckie
  7. Noże i nożyce kuchenne - Warszawa
  8. Noże i nożyce kuchenne - Praga-Północ
Sakai Takayuki Silver3 Nóż Yanagiba 27 cm
Sakai Takayuki Silver3 Nóż Yanagiba 27 cm
PromujOdśwież
  • Firmowe

  • Stan: Nowe

Opis

Sakai Takayuki Silver#3 Nóż Yanagiba 27 cm


Nóż do sashimi (Yanagi) to tradycyjny japoński nóż, który służy do krojenia świeżych filetów na niemal przezroczyste plastry. Znakomicie się sprawdza podczas przygotowywania sushi, rybnego carpaccio oraz innych potraw z bardzo delikatnych składników. Długie, wąskie i sztywne ostrze zapewnia drobiazgową precyzję, a jednostronny szlif czyste cięcie. Nożem Yanagi najlepiej wykonywać jednostajny ruch w jednym kierunku: do siebie.


Dane techniczne:


Ostrze - rdzeń nierdzewna stal Silver#3
Rękojeść - drewno hebanowe, pierścień róg bawoli
Twardość - 60-61 HRC
Długość całkowita - 42,5 cm
Długość ostrza - 27,0 cm
Szerokość klingi - 3,4 cm
Grubość klingi - 3,8 mm
Sposób ostrzenia - szlif jednostronny praworęczny
Waga - ok. 222 g

Specyfikacja stali

Stal Silver#3 posiada wiele niezwykłych właściwości, które sprawiają, że jest ceniona przez miłośników japońskich noży. Wysoka zawartość węgla, molibdenu i wanadu zapewniają bardzo ostre i trwałe ostrza, które długo zachowują swoją krawędź tnącą. Dodatek chromu poprawia odporność na korozję i rdzę, co przyczynia się do długiej żywotności noży wykonanych z tej stali. Stal Silver#3 jest również wyjątkowo odporna na zużycie, dzięki czemu noże wykonane z tej stali zachowują swoje właściwości przez długi czas. Ponadto, ta stal jest łatwa w obróbce, co umożliwia produkcję bardzo cienkich i precyzyjnych ostrzy. Wszystkie te właściwości sprawiają, że ta stal jest uważana za jedną z najwyższej jakości stali do produkcji noży japońskich.


Skład:


Węgiel: 0,95-1,1%
Chrom: 13-14,5%
Mangan: 0,6-1%
Krzem: 0,35%
Fosfor: 0,03%
Siarka: 0,02%

Konserwacja

Noże kuchenne ze stali nierdzewnej są łatwiejsze w pielęgnacji w porównaniu do noży ze stali rdzewnej (węglowej). W składzie chemicznym, oprócz żelaza i węgla, występują również inne pierwiastki (Chrom i Wanad), które są bardziej odporne na korozję i ścieranie. Należy jednak pamiętać, że żaden nóż nie jest w 100% nierdzewny, dlatego nie należy zupełnie ich zaniedbywać.


Po skończonej czynności należy je umyć, a następnie wytrzeć do sucha. Przechowując noże ze stali nierdzewnej w bloku, należy pamiętać, aby wcześniej dokładnie je wysuszyć, ponieważ zamknięta konstrukcja bloku nie służy dobrej wentylacji noży. W najgorszym wypadku doprowadzi to do pojawienia się rdzy na ostrzu.


Długo nieużywane noże kuchenne możemy nasmarować olejkiem kameliowym, dzięki czemu nasz nóż będzie zawsze w dobrej kondycji.


Niedopuszczalne jest mycie noży w zmywarce. Środki chemiczne używane w zmywarkach mogą doprowadzić do przebarwienia na ostrzu, uszkodzić trwale rękojeść bądź samą klingę. Wysoka temperatura może doprowadzić do rozhartowanie krawędzi tnącej, dlatego nie należy mieszkać gotujących się wyrobów kuchennych.
ID: 837897788

Skontaktuj się

User avatar

HEBITO

Na OLX od czerwiec 2017

Jest teraz online!

xxx xxx xxx

Dodane 30 maja 2024

Sakai Takayuki Silver3 Nóż Yanagiba 27 cm

Tylko przedmiot

2 299 zł

Cena z Przesyłką OLX

Safety Badge
Sklep HEBITO

Użytkownik

Lokalizacja

O firmie

Darmowa aplikacja na Twój telefon