Firmowe
Stan: Nowe
Opis
Satake Yoshimitsu Rdzewny Nóż kuchenny Deba 12 cm
Tradycyjny japoński nóż z grubą, zwężającą się klingą, który służy do odgławiania i filetowania ryb w taki sposób, żeby nie uszkodzić ich delikatnego mięsa. W Japonii bywa często używany do sprawiania mięsa drobiowego, ale nie jest klasycznym tasakiem i nie powinno się nim mocno uderzać. Aby przeciąć ość, wystarczy lekko nacisnąć grzbiet noża i wykonać szybkie, precyzyjne cięcie. Ostry czubek i krótkie ostrze ułatwiają kontrolę ruchów, co jest szczególnie ważne, gdy trzeba dostać się nożem do ciasnych miejsc.
Dane techniczne:
Ostrze - Rdzewna stal SK-5
Rękojeść - drewno magnolii pierścień z tworzywa
Twardość - 62 Hrc +/- 1
Długość całkowita - 23,6 cm
Długość ostrza - 12 cm
Szerokość klingi - 3 cm
Grubość klingi - ok. 1,3 mm
Sposób ostrzenia: szlif jednostronny praworęczny
Waga - ok. 50 g
Specyfikacja stali
Stal węglowa Sk-5, pierwotnie zaprojektowana do wytwarzania sprężyn, dłut i wierteł znalazła również zastosowanie w nożach. Charakteryzuje się wysoką odpornością na pęknięcia i wykruszenia, ale łatwo się odbarwia i patynuje (stal jest silnie reaktywna i może pokryć się patyną w ciągu kilku minut), wymaga uwagi przy konserwacji. Poza normalnym umyciem i wysuszeniem po użyciu, warto kupić olejek kameliowy którego warstwa na stali da warstwę ochronną przed wilgocią i powietrzem. Pozwala hartować się do 65 Hrc. Jest to dobry wybór dla osób które chcą sprawdzić jak pracuje się stalą węglową w kuchni. Nieprawidłowe użytkowanie takie jak niewycieranie do sucha szczególnie po krojeniu cytrusów itd. spowoduje pokrywanie się rdzą. Rekompensuje to wysoka twardość noży, duża agresja cięcia oraz łatwość ostrzenia. Prosimy o przemyślane zakupy.
Skład stali:
Węgiel: 0,8 0,9%
Chrom: 0,30%
Nikiel: 0,25%
Krzem: 0,10 0,35%
Mangan: 0.10 0,50%
Fosfor:
Tradycyjny japoński nóż z grubą, zwężającą się klingą, który służy do odgławiania i filetowania ryb w taki sposób, żeby nie uszkodzić ich delikatnego mięsa. W Japonii bywa często używany do sprawiania mięsa drobiowego, ale nie jest klasycznym tasakiem i nie powinno się nim mocno uderzać. Aby przeciąć ość, wystarczy lekko nacisnąć grzbiet noża i wykonać szybkie, precyzyjne cięcie. Ostry czubek i krótkie ostrze ułatwiają kontrolę ruchów, co jest szczególnie ważne, gdy trzeba dostać się nożem do ciasnych miejsc.
Dane techniczne:
Ostrze - Rdzewna stal SK-5
Rękojeść - drewno magnolii pierścień z tworzywa
Twardość - 62 Hrc +/- 1
Długość całkowita - 23,6 cm
Długość ostrza - 12 cm
Szerokość klingi - 3 cm
Grubość klingi - ok. 1,3 mm
Sposób ostrzenia: szlif jednostronny praworęczny
Waga - ok. 50 g
Specyfikacja stali
Stal węglowa Sk-5, pierwotnie zaprojektowana do wytwarzania sprężyn, dłut i wierteł znalazła również zastosowanie w nożach. Charakteryzuje się wysoką odpornością na pęknięcia i wykruszenia, ale łatwo się odbarwia i patynuje (stal jest silnie reaktywna i może pokryć się patyną w ciągu kilku minut), wymaga uwagi przy konserwacji. Poza normalnym umyciem i wysuszeniem po użyciu, warto kupić olejek kameliowy którego warstwa na stali da warstwę ochronną przed wilgocią i powietrzem. Pozwala hartować się do 65 Hrc. Jest to dobry wybór dla osób które chcą sprawdzić jak pracuje się stalą węglową w kuchni. Nieprawidłowe użytkowanie takie jak niewycieranie do sucha szczególnie po krojeniu cytrusów itd. spowoduje pokrywanie się rdzą. Rekompensuje to wysoka twardość noży, duża agresja cięcia oraz łatwość ostrzenia. Prosimy o przemyślane zakupy.
Skład stali:
Węgiel: 0,8 0,9%
Chrom: 0,30%
Nikiel: 0,25%
Krzem: 0,10 0,35%
Mangan: 0.10 0,50%
Fosfor:
ID: 875558010
Skontaktuj się
xxx xxx xxx