Wiadomości
Dodaj ogłoszenie
  1. Strona główna
  2. Rolnictwo
  3. Ryneczek
  4. Miód i produkty pszczelarskie
  5. Miód i produkty pszczelarskie - Świętokrzyskie
  6. Miód i produkty pszczelarskie - Jasionna
Sprzedam miód ekologiczny z własnej pasieki
PromujOdśwież
  • Prywatne

Opis

Sprzedam miód ekologiczny z własnej pasieki w słoikach 0,9 l ok. 1,3 kg.
Cenał 38,50 zł za kg
Przy zakupie większej ilości możliwość negocjacji ceny.

Miód wielokwiatowy łączy w sobie niezwykłe właściwości różnych pożytków pszczelich. Jego smak jest zróżnicowany w zależności od tego, jakie pożytki dominowały podczas zbierania nektaru przez pszczoły. Miód wielokwiatowy ma ostrzejszy i bardziej wyrazisty smak, jest też ciemniejszy.
Istotną cechą miodu wielokwiatowego jest jego zróżnicowanie pod względem zawartości poszczególnych składników odżywczych. Wszystko zależy bowiem od tego, jakie rośliny miododajne w jego składzie dominują. Miód wielokwiatowy oprócz wyrazistego smaku ma sporo właściwości antybakteryjnych. Zawiera bowiem wiele enzymów i biopierwiastków. Warto spożywać go jako środek wspomagający w leczeniu przeziębień, infekcji dróg oddechowych czy w chorobach wynikających z obniżonej odporności. Miód wielokwiatowy zawiera też sporą dawkę krzemu, który jest budulcem mocnych naczyń krwionośnych, a także wpływa na piękny wygląd skóry, włosów i paznokci.
Miód wielokwiatowy doskonale smakuje, dlatego bardzo chętnie jedzą go także najmłodsi. Regularne spożywanie miodu wzmacnia odporność organizmu, uzupełnia niedobory składników mineralnych i pozytywne wpływa na działanie większości układów. Warto wykorzystywać go na co dzień jako element zbilansowanej i zdrowej diety.

Miód wiosenny Miód wiosenny jest miodem wielokwiatowym. W stanie płynnym kolor żółty, po skrystalizowaniu kolor kremowy. Smak miodu wiosennego jest słodki, łagodny (mniej słodki niż rzepakowy) W skład miodu wchodzi głownie nektar kwiatów majowych z mniszka, klonu, drzew owocowych, wierzby, kwiatów polnych. Ma żółtą barwę oraz delikatny aromatyczny smak, po skrystalizowaniu przybiera kolor kremowy. Jest bardzo słodki. Właściwości miodu wiosennego wykorzystuje się przy takich dolegliwościach jak: anemia, zmęczenie, zapalenie gardła, przeziębienie. Miód wiosenny pomocny jest w leczeniu chorób serca, regulacji ciśnienia oraz alergii. zwłaszcza polecany jest osobom uczulonym na pyłki roślin (łatwiej się znosi wiosenne alergie). Zdaniem fachowców, miód wiosenny dodaje człowiekowi energii.

Miód rzepakowy Gdy miód rzepakowy jest płynny, ma piękny słomkowy kolor, natomiast gdy skrystalizuje jest zwykle kremowy lub całkiem biały. Wiele osób obawia się, że z takim białym miodem jest coś nie tak – w rzeczywistości jest on jak najbardziej wartościowy. Krystalizuje bowiem bardzo szybko, czasem nawet w pszczelich plastrach. Spośród wszystkich miodów miód rzepakowy ma najwyższa zawartość glukozy i aminokwasów. A to oznacza, że stanowi doskonałą odżywkę, szczególnie dla organizmu wyczerpanego długotrwałą chorobą, przemęczeniem czy stresem. Ma ogromne właściwości regeneracyjne, a przy tym wzmacnia nasz układ immunologiczny, dzięki czemu jesteśmy mniej podatni na zakażenia drobnoustrojami. W miodzie rzepakowym sporo jest tez potasu i magnezu, dzięki czemu warto stosować go w profilaktyce chorób serca i układu krążenia. Regularne spożywanie tej odmiany miodu wzmacnia serce, obniża ciśnienie krwi, a także może w dużym stopniu spowolnić postępujące zmiany miażdżycowe.
Miód rzepakowy można stosować też zewnętrznie w chorobach skóry oraz oparzeniach – oczyszcza on bowiem tkanki skórne z zanieczyszczeń, kurzu i zmian martwiczych. Jednak bez względu na to, w jakim celu stosujemy miód, warto spożywać go systematycznie i regularnie. Jedna herbata z miodem raz na kilka tygodni z pewnością nie da takiego rezultatu, jak spożywanie miodu kilka razy w tygodniu.

Miód akacjowy Doskonale smakuje i ma sporo właściwości odżywczych. Gdy jest w stanie płynnym bywa bardzo jasny, czasem wręcz przezroczysty. Natomiast gdy skrystalizuje przybiera barwę kremową. W odróżnieniu od innych miodów miód akacjowy krystalizuje bardzo powoli, dzięki czemu przez długi czas występuje w postaci płynnej. Ma lekki, słodki smak, w którym dość mocno wyczuwalny jest aromat kwiatów akacji. Ponieważ jest bardzo słodki, można go bez obaw podawać szczególnie dzieciom, którym inne odmiany miodu nie zawsze będą smakować. Miód akacjowy ma sporą zawartość fruktozy, co znalazło zastosowanie we wspomaganiu leczenia cukrzycy niezależnej od insuliny. Tacy cukrzycy mogą używać miodu akacjowego jako zdrowszego odpowiednika cukru i dosładzać nim różne potrawy i napoje. Miód akacjowy jest też polecany w różnych chorobach układu pokarmowego – pozytywnie wpływa na pracę żołądka i jelit, ogranicza wydzielanie soku żołądkowego, łagodzi wrzody żołądka. Miód akacjowy można używać w chorobach układu pokarmowego, zwłaszcza przy ostrym i duszącym kaszlu. Przyda się też w stanach przemęczenia, problemach z zasypianiem czy w sytuacjach długiego i silnego stresu. Warto sięgać po miód zamiast sztucznych suplementów, gdyż jego działanie jest łagodne, długotrwałe i nie przynosi żadnych szkód dla organizmu. Świetnie też sprawdzi się jako lek zewnętrzny w różnych chorobach skóry.
ID: 726028542

Skontaktuj się

User avatar
Facebook connected icon

Grzegorz

Na OLX od listopad 2011

Ostatnio online w dniu 12 kwietnia 2024

xxx xxx xxx

Dodane 13 kwietnia 2024

Sprzedam miód ekologiczny z własnej pasieki

Tylko przedmiot

38,50 zł

Cena z Przesyłką OLX

Safety Badge

Użytkownik

Lokalizacja

Darmowa aplikacja na Twój telefon