Firmowe
Rok wydania: 2019
Okładka: Miękka
Stan: Nowe
Opis
Dietetyka sportowa
Dietetyka sportowa to obecnie jedna z najbardziej rozwijających się nauk żywieniowych. Skupia się na badaniu wpływu diety lub określonego sposobu żywienia na kondycję i wytrzymałość osób aktywnych fizycznie. Zajmuje się również opracowaniem i implementacją strategii żywieniowych mających na celu poprawę ogólnego stanu zdrowia, wydolności fizycznej i składu ciała.W książce znajdują się wszystkie niezbędne informacje służące min. indywidualnemu dopasowaniu diety do planu treningowego (uwzględniając również okres startowy oraz często celowe wahania masy ciała), potrzeby wynikające z występowania problemów zdrowotnych (alergie pokarmowe, cukrzyca, zaburzenia odżywiania).
Nie zabrakło również wskazówek potrzebnych do planowania jadłospisu względem rodzaju uprawianej dyscypliny, odżywiania w czasie podróży, doboru suplementacji uwzględniającej jej skuteczność, legalność oraz bezpieczeństwo stosowania.
Publikacja jest niezbędnym źródłem wiedzy dla dietetyków sportowych, pomocą dydaktyczną dla studentów i nauczycieli akademickich na kierunkach dietetycznych, medycznych i wychowania fizycznego. Dla osób aktywnych fizycznie wyjaśni najważniejsze aspekty dietetyki sportowej i wskaże prawidłowe zasady sposobu odżywiania.
Zakres tematyczny zawarty w publikacji:
Żywienie:• trawienie i przemiana materii,
• reakcja organizmu na wysiłek fizyczny,
• adaptacja do wysiłku fizycznego i metody oceny wydolności fizycznej,
• biochemia wysiłku fizycznego,
• bilans energetyczny,
• planowanie aktywności fizycznej,
• budowa i skład ciała,
• żywienie, wysiłek fizyczny i geny,
• makroskładniki pokarmowe (Białka, Tłuszcze, Węglowodany),
• wartość odżywcza produktów spożywczych,
• witaminy w żywieniu osób aktywnych fizycznie,
• składniki mineralne w żywieniu osób aktywnych,
• woda i elektrolity w czasie wysiłku fizycznego,
• wpływ diety na równowagę kwasowo-zasadową organizmu,
• żywienie, wysiłek fizyczny i układ odpornościowy,
• wolne rodniki w wysiłku fizycznym,
• zaburzenia przewodu pokarmowego u osób aktywnych fizycznie i sportowców,
• mikrobiota jelitowa a wysiłek fizyczny,
• alergia na pokarmy i nietolerancje pokarmowe,
• zaburzenia odżywiania,
• alkohol a sport.
Dietetyka:• zalecenia żywieniowe dla osób aktywnych fizycznie,
• przygotowanie do wysiłku,
• regeneracja powysiłkowa,
• strategie żywieniowe wpływające na masę i skład ciała – redukcja masy ciała, zwiększanie masy mięśniowej,
• żywienie dzieci i młodzieży uprawiającej sport,
• kobieta sportowiec,
• sportowiec z cukrzycą,
• sportowiec wegetarianin,
• dieta w profilaktyce i leczeniu chorób przewlekłych,
• dieta w profilaktyce i leczeniu zaburzeń lipidowych,
• dieta w profilaktyce i leczeniu hiperurykemii u sportowców,
• dieta w profilaktyce i leczeniu niedokrwistości z niedoboru żelaza u sportowców,
• psychologia i odżywianie,
• psychologia i odżywianie – ograniczenia w procesie redukcji masy ciała.
Suplementy diety:• suplementy diety w sporcie,
• suplementacja i żywienie, a doping.
Praktyczne aspekty dietetyki:• metody pomiaru dobowego i treningowego wydatku energetycznego,
• kalorymetria pośrednia w ocenie metabolizmu energetycznego,
• metody oceny sposobu żywienia,
• metody oceny stanu odżywienia,
• monitoring medyczny sportowców,
• poradnictwo dietetyczne – rola dietetyka sportowego,
• dieta osób aktywnych,
• wybrane aspekty żywienia w różnych dyscyplinach sportowych,
• plany suplementacyjne ukierunkowane na przyrost masy mięśniowej,
• ciekawostki żywieniowe.
Dietetyka sportowa to obecnie jedna z najbardziej rozwijających się nauk żywieniowych. Skupia się na badaniu wpływu diety lub określonego sposobu żywienia na kondycję i wytrzymałość osób aktywnych fizycznie. Zajmuje się również opracowaniem i implementacją strategii żywieniowych mających na celu poprawę ogólnego stanu zdrowia, wydolności fizycznej i składu ciała.W książce znajdują się wszystkie niezbędne informacje służące min. indywidualnemu dopasowaniu diety do planu treningowego (uwzględniając również okres startowy oraz często celowe wahania masy ciała), potrzeby wynikające z występowania problemów zdrowotnych (alergie pokarmowe, cukrzyca, zaburzenia odżywiania).
Nie zabrakło również wskazówek potrzebnych do planowania jadłospisu względem rodzaju uprawianej dyscypliny, odżywiania w czasie podróży, doboru suplementacji uwzględniającej jej skuteczność, legalność oraz bezpieczeństwo stosowania.
Publikacja jest niezbędnym źródłem wiedzy dla dietetyków sportowych, pomocą dydaktyczną dla studentów i nauczycieli akademickich na kierunkach dietetycznych, medycznych i wychowania fizycznego. Dla osób aktywnych fizycznie wyjaśni najważniejsze aspekty dietetyki sportowej i wskaże prawidłowe zasady sposobu odżywiania.
Zakres tematyczny zawarty w publikacji:
Żywienie:• trawienie i przemiana materii,
• reakcja organizmu na wysiłek fizyczny,
• adaptacja do wysiłku fizycznego i metody oceny wydolności fizycznej,
• biochemia wysiłku fizycznego,
• bilans energetyczny,
• planowanie aktywności fizycznej,
• budowa i skład ciała,
• żywienie, wysiłek fizyczny i geny,
• makroskładniki pokarmowe (Białka, Tłuszcze, Węglowodany),
• wartość odżywcza produktów spożywczych,
• witaminy w żywieniu osób aktywnych fizycznie,
• składniki mineralne w żywieniu osób aktywnych,
• woda i elektrolity w czasie wysiłku fizycznego,
• wpływ diety na równowagę kwasowo-zasadową organizmu,
• żywienie, wysiłek fizyczny i układ odpornościowy,
• wolne rodniki w wysiłku fizycznym,
• zaburzenia przewodu pokarmowego u osób aktywnych fizycznie i sportowców,
• mikrobiota jelitowa a wysiłek fizyczny,
• alergia na pokarmy i nietolerancje pokarmowe,
• zaburzenia odżywiania,
• alkohol a sport.
Dietetyka:• zalecenia żywieniowe dla osób aktywnych fizycznie,
• przygotowanie do wysiłku,
• regeneracja powysiłkowa,
• strategie żywieniowe wpływające na masę i skład ciała – redukcja masy ciała, zwiększanie masy mięśniowej,
• żywienie dzieci i młodzieży uprawiającej sport,
• kobieta sportowiec,
• sportowiec z cukrzycą,
• sportowiec wegetarianin,
• dieta w profilaktyce i leczeniu chorób przewlekłych,
• dieta w profilaktyce i leczeniu zaburzeń lipidowych,
• dieta w profilaktyce i leczeniu hiperurykemii u sportowców,
• dieta w profilaktyce i leczeniu niedokrwistości z niedoboru żelaza u sportowców,
• psychologia i odżywianie,
• psychologia i odżywianie – ograniczenia w procesie redukcji masy ciała.
Suplementy diety:• suplementy diety w sporcie,
• suplementacja i żywienie, a doping.
Praktyczne aspekty dietetyki:• metody pomiaru dobowego i treningowego wydatku energetycznego,
• kalorymetria pośrednia w ocenie metabolizmu energetycznego,
• metody oceny sposobu żywienia,
• metody oceny stanu odżywienia,
• monitoring medyczny sportowców,
• poradnictwo dietetyczne – rola dietetyka sportowego,
• dieta osób aktywnych,
• wybrane aspekty żywienia w różnych dyscyplinach sportowych,
• plany suplementacyjne ukierunkowane na przyrost masy mięśniowej,
• ciekawostki żywieniowe.
ID: 994641525
Skontaktuj się
Hubert
Na OLX od październik 2024
Ostatnio online dziś o 00:20
Wszystkie oceny są weryfikowane. Mogą je wystawiać tylko osoby, które kupiły przedmiot z Przesyłką OLX.
Dodane 08 maja 2025
Dietetyka sportowa
Tylko przedmiot
375 zł
do negocjacji
Przedmiot z Pakietem Ochronnym
Hubert
Na OLX od październik 2024
Ostatnio online dziś o 00:20
Wszystkie oceny są weryfikowane. Mogą je wystawiać tylko osoby, które kupiły przedmiot z Przesyłką OLX.
Lokalizacja