Śruta rzepakowa stanowi jeden z podstawowych składników diety zwierząt hodowlanych. Jeśli szukasz atrakcyjnych ofert sprzedaży tego produktu, jesteś we właściwym miejscu! Zapoznaj się z ogłoszeniami publikowanymi w serwisie OLX Rolnictwo i zamów śrutę rzepakową na potrzeby swojego gospodarstwa!
Śruta rzepakowa – co to jest? Zalety stosowania
Śruta rzepakowa to produkt uboczny powstający podczas tłoczenia oleju z nasion rzepaku. Stanowi drobno zmielony materiał, który jest bogaty w białko i idealnie sprawdza się jako pasza dla zwierząt gospodarskich (bydła, trzody chlewnej, owiec czy drobiu).
Kluczowe zalety śruty rzepakowej to przede wszystkim:
- Wysoka zawartość białka – śruta rzepakowa stanowi tanie źródło białka, ponieważ zawiera go nawet 30 – 40%.
- Bogactwo aminokwasów – śruta rzepakowa jest bogata w lizynę, metioninę i cysteinę, które są bardzo ważne dla wzrostu i rozwoju zwierząt.
- Dostępność – dzięki niskim cenom i powszechnemu występowaniu śruta rzepakowa może stanowić ekologiczną alternatywę dla śruty sojowej.
- Poprawa wydajności produkcyjnej – regularne stosowanie śruty rzepakowej w diecie zwierząt może prowadzić do poprawy wskaźników wzrostu, produkcji mleka oraz jakości mięsa.
- Niska zawartość tłuszczu – po ekstrakcji oleju śruta rzepakowa ma niską zawartość tłuszczu, co jest korzystne dla zbilansowanych diet zwierząt.
Skład śruty rzepakowej
Do głównych składników śruty rzepakowej zaliczają się: białko (jest łatwo przyswajalne i zawiera niezbędne aminokwasy), błonnik (10 – 12% zawartości; wspomaga trawienie i pozytywnie wpływa na zdrowie układu pokarmowego zwierząt), tłuszcz (po oddzieleniu oleju śruta rzepakowa zawiera ok. 2 – 3% tłuszczu), składniki mineralne (między innymi wapń, fosfor, potas, magnez, cynk i miedź), aminokwasy – na przykład lizyna, metionina i cysteina.
Śruta rzepakowa czy sojowa – która jest lepsza?
Wybór pomiędzy śrutą rzepakową a sojową powinien zależeć od indywidualnej sytuacji rolnika. Ta pierwsza jest tańsza i łatwiej dostępna, a ponadto zawiera więcej błonnika. Druga stanowi jednak jeszcze lepsze źródło białka i ma lepszy profil aminokwasowy. W procesie decyzyjnym weź więc pod uwagę potrzeby żywieniowe zwierząt, dostępny budżet i wartość pokarmową śruty rzepakowej.
Ile kosztuje śruta rzepakowa?
W Polsce ceny śruty rzepakowej wahają się zazwyczaj w granicach 1200 – 1600 zł/t.
Śruta rzepakowa – największy wybór tylko na OLX!
Jeśli chcesz zaopatrzyć się w najwyższej jakości śrutę rzepakową dla swojej hodowli, zapoznaj się z ogłoszeniami dostępnymi w serwisie OLX Rolnictwo! Znajdziesz tu największy wybór produktów rolnych w przystępnych cenach.