Grzybek tybetański z wyglądu przypomina posklejany ryż lub kalafiora. Przygotowuje się z niego kwaśny napój który uznawany jest za leczniczy. Jak zrobić kefir z grzybka tybetańskiego?
Grzybek tybetański – co to jest?
Grzybek tybetański to tak naprawdę ziarna kefirowe, czyli mieszanina różnych mikroorganizmów tworzących ściśle symbiotyczną strukturę i działających jak jeden organizm. Mają one postać ziaren o średnicy od 0,3 do 2 cm, nieregularnym kształcie oraz barwie od białej do lekko żółtej. Po połączeniu z mlekiem następuje proces fermentacji, w wyniku którego powstaje leczniczy kefir, znany i doceniany od tysiącleci przez tybetańskich mnichów.
Na co pomaga grzybek tybetański? Właściwości grzybka tybetańskiego
Grzybek tybetański spożywa się pod postacią kefiru. Napój zawiera wiele substancji odżywczych, np. wapń, witaminy B1, B3, B5, B7, B9, B12, witaminę K, magnez, fosfor, białko oraz cenne probiotyki.
Oto niektóre właściwości kefiru z grzybka tybetańskiego:
- wzmacnia układ immunologiczny;
- obniża poziom cholesterolu;
- działa przeciwzapalne;
- pozytywnie wpływa na funkcjonowanie układu trawiennego: reguluje przemianę materii, poprawiając perystaltykę jelit i stymulując wydzielanie soków trawiennych oraz żółci;
- oczyszcza organizm, w tym przewody moczowe;
- może mieć działanie antymutagenne, czyli hamuje wzrost komórek nowotworowych;
- pozytywnie wpływa na wygląd skóry;
- może obniżać ciśnienie tętnicze i poziom glukozy we krwi;
- może działać także korzystnie u osób z depresją i obniżonym nastrojem, cierpiących na bezsenność i ADHD.
W celach zdrowotnych zaleca się picie od 1 do 2 szklanek kefiru dziennie przez 3 tygodnie. Potem trzeba zrobić tydzień przerwy w spożywaniu napoju z grzybka tybetańskiego. Eksperci zalecają spożywanie napoju wieczorem przed snem.
Grzybek tybetański – przeciwwskazania do stosowania
Przeciwwskazaniami do stosowania grzybka tybetańskiego są: cukrzyca i inne choroby przewlekłe, nadużywanie alkoholu, przyjmowanie leków, zwłaszcza antybiotyków, ciąża i karmienie piersią, nietolerancja laktozy i produktów mlecznych.
Ze względu na zawartość w kefirze tybetańskim bakterii i drożdży, nosiciele wirusa HIV i osoby z osłabionym układem odpornościowym powinny zachować szczególną ostrożność.
Grzybek tybetański – skutki uboczne. Czy zażywanie może wywołać jakieś działania niepożądane?
Zasadniczo spożycie kefiru jest bezpieczne i nie powinno wywoływać żadnych skutków ubocznych. Jednak trzeba pamiętać, że może wystąpić nadwrażliwość na poszczególne produkty. Kefir ma bardzo dużą zawartość kultur bakterii, dlatego u niektórych osób po wypiciu mogą wystąpić objawy ze strony układu pokarmowego, takie jak biegunka albo ból brzucha. W takiej sytuacji należy przestać go spożywać i skonsultować się z lekarzem.
Grzybek tybetański – jak zrobić?
Aby przygotować napój z grzybka tybetańskiego, potrzebujemy: dwie łyżeczki ziaren kefirowych, szklankę tłustego mleka (najlepiej niepasteryzowanego), kubek albo miseczka (do procesu fermentacji), łyżeczka, sitko i gaza. Ważne jest, aby naczynia nie były metalowe; najlepsze będą drewniane albo szklane.
Wpierw grzybek tybetański musi być przepłukany pod bieżącą wodą. Potem umieszczamy go w naczyniu, zalewamy mlekiem i przykrywamy gazą. Następnie naczynie odstawiamy w ciepłe miejsce na 24 godziny. Po tym czasie napój jest gotowy. Można go wymieszać i przecedzić przez sitko, aby otrzymać jednolitą konsystencję.
Odcedzone ziarna można użyć do produkcji kolejnych kefirów. Jak przechowywać grzybek tybetański? Jeśli nie zamierzamy ich zalać w ciągu 24 godzin, trzeba je wysuszyć na słońcu lub w suszarce albo zamrozić.
Cena grzybka tybetańskiego
Ziarna kefirowe nie są drogie. Cena zależy od wielkości oferowanego produktu i zaczyna się od ok. 4-8 zł za 10 g.
Grzybek tybetański – znajdziesz go na OLX!
Ziarna kefirowe z grzybka tybetańskiego można kupić także na platformie OLX Zdrowie i Uroda. Sprzedający oferują opcję z dostawą do domu albo z odbiorem osobistym.